Malmöbiennalen

Malmöbiennalen är nu i full gång och jag deltar på ett hörn av Galleri Knutkalaset. Man kan se mina bilder på Ekorient på S:t Knuts torg. Jag har valt att visa några bilder ifrån mitt pågående projekt om gränsen människa/natur i några av Malmös naturområden.

Öland

Kristihimmelsfärdshelgen tillbringade jag på Öland, underbara Öland. Vädret var strålande, fåglarna sjöng från varje buske och sträcken av prutgäss avlöste varandra över Kalmarsund. På alvaret blommade orkidéerna, bland annat krutbrännaren som jag lyckades fota i en fågelskådningspaus. Det enda som var lite besvärligt för en harig person som jag var alla tjurar som gick i hagarna. Det var inte många fågellokaler eller orkidéängar vi kunde ta oss till utan att passera tjurar. Nåja, de skall förstås också få vara ute och njuta av våren 🙂

Fågeln för dagen

Idag gick fågelskådningsutflykten till Gäddängen. Vi hade med vänner som ville testa fågelskådning och vi fick en fin och solig förmiddag. Göken gol och näktergalen sjöng. Det kom ett gäng danskar också och det blev lite förvirring ett tag om vilka måsar vi egentligen hade i kikaren. Men med fågelguider och latinska namn lyckades vi komma överens. Fågeln för dagen blev törnsångaren som sjöng i varje hörn. Bjuder på en bild när den hoppade omkring i den intensivt gula rapsen.

Valborg

Valborg och 1:a maj har passerat, liksom mina tjänstledighetsveckor. Jag har kommit långt med mitt bokprojekt och det känns helt okej att gå till jobbet i morgon. Dagens skådartur gick till Husie mosse och det märks att det blivit maj, jag fick sex nya årskryss, bland annat brun kärrhök. Bilden av trädkryparen är från gårdagens utflykt till Alnarpsparken.

Morgon vid Öresund

Äntligen värme och blå himmel. Vi steg upp tidigt och tog en cykeltur (riktigt, riktigt jobbigt var det med en mix av dålig kondis och extremt mycket pollen i luften) till Lomma och Alnarp. Många var ute och njöt av det vackra vädret, fiskare i sundet, joggare längs strandkanten och flera familjer med finpicnic i Alnarpsparken. Nu är jag hemma och slöar i fåtöljen och snyter ut björkpollen så att jag skall orka med lite valborgsfirande ikväll. Trevlig Valborg!

Klagshamn

Det finns ett beslut om att Klagshamnsudden skall bli kommunalt naturreservat. Det finns en rik flora på platsen och tydligen har svampar som är helt nya för vetenskapen hittats. Det är bra att området blir ett naturreservat och att det finns en skötselplan som skall bibehålla de höga naturvärdena. Men liiiite orolig blir jag ändå när jag läser om ökad tillgänglighet och rekreationsmöjligheter. Jag har inget emot tillgänglig natur, förstås, men det rekreativa värdet med Klagshamnsudden är ruffigheten. Jag älskar de gamla industribyggnaderna i tegel, att det finns övervuxna järnvägsspår i skogen och alla andra spår som finns av kalkbrytningen och cementindustrin. Utan Klagshamns kalkbrott, ingen udde. Den hade inte funnits, den är utbyggd för industrins transportbehov. Vi har så lätt att skilja människa och natur ifrån varandra att jag tycker att det är viktigt att framhålla de mänskliga aktiviteternas nödvändighet för de höga naturvärden som finns här. Jag ser att industrihistorien är omnämnd i naturreservatsbeslutet, men igår när jag var där bevittnade jag rivningen av en av de äldre fabriksbyggnaderna. Det skär lite i hjärtat, onekligen.

Vår i Falsterbo

Igår for vi på förmiddagsutflykt till Falsterbo och på väg dit insåg jag att det är första gången jag besöker Falsterbo på våren. Det är ett givet utflyktsmål höst och vinter men om våren finns så mycket annat man skall hinna. Eftersom jag bara varit där på hösten har jag tidigare bara sett enstaka skärfläckor. Igår räknade jag dem till cirka 300 på Flommen, på bild uppskrämda av någon större fågel som flög förbi.